Altijd eerlijke prijzen geen extra kosten
Topkwaliteit Meer dan 20 jaar ervaring
Onderhoud Uw vloer als nieuw!
Offerte aanvragen
Prijzen inclusief btw ;)

Luchtvochtigheid bij parketvloeren

Het onderhouden van uw parketvloer begint met het bewaken van de luchtvochtigheid. Lucht bevat namelijk vocht; waterdamp.

Relatieve luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid wordt weergegeven in procenten en geeft weer hoeveel waterdamp er in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp hangt mede af van de temperatuur. Hoe kouder het is hoe minder waterdamp er in de lucht zit.

Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 50 a 60 procent. Tijdens de winter is de luchtvochtigheid vaak te laag voor parketvloeren. We meten hier soms zelfs waarden van amper 30 procent.

Hoe meet u de luchtvochtigheid?

Vrijwel iedereen heeft een thermometer in huis voor het meten van de temperatuur. Voor het meten van de luchtvochtigheid adviseren wij een goede hygrometer aan te schaffen.

Let er wel op dat u deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Op deze plekken is de relatieve luchtvochtigheid namelijk altijd hoger dan in de rest van het huis.

Krimpen en uitzetten van hout

Parketvloeren worden terug gedroogd tot een vochtpercentage van 7 tot 9%. Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50%-60%. Bij een verandering in luchtvochtigheid veranderd het houtvocht percentage. Veranderingen van deze waarde zorgen ervoor dat het hout krimpt of uitzet.

U kunt zich voorstellen dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt. Luchtvochtigheid moet dus in theorie worden toegevoegd om het evenwicht te behouden. Hierdoor ontstaan er geen (of minder) krimpnaden. Vaak is het verstandig dit door middel van een luchtbevochtiger te regelen.

Meer informatie?

Maak direct een afspraak via het formulier op deze pagina, gebruik het contactformulier of bel ons op 0546 – 56 11 50

 

Maak nu een afspraak

Wij verwelkomen u graag bij ons in de showroom of komen geheel vrijblijvend bij u thuis.

Meer informatie over onderhoud?

Reparatie en aanhelen

Schuren

Iedere vloer waarop “geleefd” wordt is onderhevig aan slijtage. Bij de meeste vloerbedekkingen is daar niet veel aan te doen, maar bij parket ligt dat anders. Door het lopen op de vloer wordt de beschermlaag langzaam afgeschuurd.